Megérkeztek a Meglio Horse első gyönyörű logózott nyeregalátétei. Kistarcsai központi raktárunk nyitvatartásért katt ide!

Megérkeztek a Meglio Horse első gyönyörű logózott nyeregalátétei. Kistarcsai központi raktárunk nyitvatartásért katt ide!

Blog

Almásodás: mitől almás a lovam?

Susán Kitti
2024.05.11 11:56
Almásodás: mitől almás a lovam?

"A fényes szőrzetet széles körben az egészség és a vitalitás jeleként tartják számon. Amellett, hogy a megfelelő etetés támogatja a ragyogást, hatással lehet a ló szőrzetében finomabb elváltozásokra is: az almásodásra." - mondja Kathleen Crandell, Ph.D., a Kentucky Equine Research táplálkozási szakértője.

Az úgynevezett "almák" a ló szőrén lárható kerek foltok, amelyek mélyebb vagy más színűek, mint az alap vagy a környező szőrzet. Az almásodás viszonylag gyakori a szürke lovakon, de ritkábban látható más színűeken, például pejeken vagy sárgákon. A szőrzet színe, beleértve a foltok jelenlétét is, genetikailag szabályozott, de a nem genetikai tényezők - etetés, ápolás - javíthatják a ló szőrzetének minőségét és előcsalhatják azokat a bizonyos almákat.

Az almákat a nem szürke lovaknál a vörös és fekete pigmentek mintázatának változása okozza a szőrszálak mentén. A táplálkozás változásaira reagáló gének szabályozzák a fekete pigment lerakódását a szőrszálak hosszában. A pej lovak nem képesek eumelanint termelni, ezért nem mutatnak erősen pigmentált foltokat, noha a megfelelő táplálkozás hatására (amennyiben a genetika engedi) náluk is előjöhetnek a jellegzetes kerek foltok.

Azt azonban leszögezhetjük: az almás szőrzet minden esetben kiemelkedő egészségi állapotot jelent, tehát légy nagyon büszke, ha lovadon is láthatóak almák, hiszen ekkor biztosan tudhatod, jól takarmányozol.

A konklúzió tehát az almásodás tekintetében:

  1. Genetika: amennyiben lovad genetikailag képes kialmásodni, akkor a megfelelő etetéssel láthatóvá válhatnak a kör alakú foltjai
  2. Etetés: amennyiben olyan lovat, mely genetikailag képes almásodni, megfelelően takarmányozol, láthatóvá válnak az almák a testen

Ha lovadat tehát nem eteted megfelelően, nem fog kialmásodni. Ha megfelelően eteted, a szőre biztosan ragyogni fog, az almásodás azonban nem garantált, hiszen a genetika nem minden esetben engedi ezt meg.

Számos szakcikk részletezi, hogy milyen tényezőkre érdemes odafigyelni akkor, ha ragyogó, almás szőrzetű lovat szeretnénk varázsolni, ilyenek például: etess megfelelő minőségű fehérjét, lizin és metionin aminosavakat, etess olajat, ugyanis a zsírsavak hozzájárulnak a fényességhez, figyelj a nyomelem bevitelre, stb.

A cikkek továbbá részletezik, hogy nincs olyan termék, mely önmagában almásodáshoz vezetne. Ez valóban így van! Minden esetben elengedhetetlen a tiszta víz, a jó minőségű széna/legelő, a megfelelő tartási körülmények. Vásárlóink ezeket Meglio Horse termékekkel egészítették ki, és ahogy a nyitóképen is látható, nem eredménytelenül!

Az alábbi fotókon Meglio Horse termékek fogyasztóit láthatod. A nyitóképen látható test több, mint 1,5 éve fogyasztja Top Condition és Air+Energy tápjainkat, emellett a Multihorseról, a Balance olajról, a Patadoktorról, az Equirespről, de még az Equi-Jointról is kaptunk olyan híreket, hogy kifényesítették a lovak szőrét, esetenként almákat is előcsaltak.

Büszkén mutatjuk be, hogy termékeink valóban kimagasló minőséget képviselnek, mely szemmel láthatóan példátlan küllemet kölcsönöz fogyasztóinak. Az eredmény tagadhatatlan. Köszönjük a bizalmat és a csodálatos fényképeket, büszkék vagyunk rá, hogy vásárlóink ilyen körültekintően tartják és takarmányozzák lovaikat:

További visszajelzések social media felületeinken a #MeglioFogyaszto hashtag alatt találhatóak. A képek felhasználása engedélyköteles!

Forrás

Kentucky Equine Research

Thehorse.com

Horserookie.com