Ügyelj lovad elektrolit háztartására a forró, nyári napokon: a Hydralyte segíthet a regenerációban és az izomláz elkerülésében. Raktári nyitvatartásért katt ide!

Ügyelj lovad elektrolit háztartására a forró, nyári napokon: a Hydralyte segíthet a regenerációban és az izomláz elkerülésében. Raktári nyitvatartásért katt ide!

Blog

Keményítő: barát vagy ellenség?

Susán Kitti
2023.02.14 10:36
Keményítő: barát vagy ellenség?

Lovaink étkezésének nagy része keményítőből áll, azonban nem mindegy mennyit és milyen formában kapnak. Ennek nézünk utána a következő sorokban.

Mi az a keményítő, és miért fontos számon tartani?
 
A keményítő a ló vékonybelében egyszerű cukor-glükózzá bomlik le, amely a ló számára könnyen elérhető energiaforrás. Ha a glükóz a ló közvetlen energiaszükségletét meghaladó mértékben termelődik, glikogénként raktározódik a ló izmaiban és májában. A megfelelő glikogénkészlet különösen fontos a teljesítményt leadó lovak számára, mint például a versenylovak, mivel amikor nagy sebességgel dolgoznak, szervezetük anaerob anyagcserében működik, hogy a glikogént glükózzá bontsa le és így energiát nyerjen. Az alacsony glikogénkészlet korlátozza a teljesítményt és fáradtságot eredményez. A gabonafélékből származó keményítő gyorsabban tölti fel a ló glikogénraktárait, mint más energiaforrások, (például a rostok) ami különösen fontos lehet azon lovak esetében, amelyek a versenyek között kevés pihenőidővel rendelkeznek. Érdekes megjegyezni, hogy az emberhez képest a lovak energiaforrástól függetlenül meglehetősen lassan töltik fel glikogénkészleteiket.
 
A keményítő árnyoldala, hogy a lovak korlátozott mértékben képesek megemészteni a vékonybelükben. Az emésztésből a vékonybélben kikerülő keményítő a ló hátsó bélébe kerül, ahol gyorsan fermentálódik. Ez savasabb környezetet és a bélmikrobióta megváltozását eredményezi, amely a kólika, a laminitisz és a viselkedési változások fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható.
 
Hogyan tudunk ez ellen tenni?
 
Kiindulási pontként használjunk emészthetőbb rostforrásokat, mint például a korán kaszált széna, lucerna és cukorrépa, mivel ezek lényegesen több energiát biztosítanak, mint a kevésbé emészthető rostforrások, mint például a későn vágott széna. Emellett az olajok is remek kiegészítői lehetnek a mindennapi étrendnek, hisz kimondottan nagy energiatartalommal bírnak, valamint ügyeljünk rá, hogy a gabonákat mindig feldolgozott formában (például a zabot roppantva, egyebeket tápként, feldolgozva) adjuk, hiszen így a keményítő sokkal könnyebben emészthetővé válik a lovak számára.
 
A Meglio Horse tápok cukorrépára épülve könnyen emészthető keményítőt tartalmaznak, valamint magas rosttartalmuk különösen támogatja az emésztés egészségét.