Ügyelj lovad elektrolit háztartására a forró, nyári napokon: a Hydralyte segíthet a regenerációban és az izomláz elkerülésében. Raktári nyitvatartásért katt ide!

Ügyelj lovad elektrolit háztartására a forró, nyári napokon: a Hydralyte segíthet a regenerációban és az izomláz elkerülésében. Raktári nyitvatartásért katt ide!

Blog

Korpa: ősi varázsszer, vagy lejárt lemez?

Susán Kitti
2023.04.04 10:11
Korpa: ősi varázsszer, vagy lejárt lemez?

A korpát hagyományként kaptuk, de érdemes vele kezdeni bármit is, vagy a legjobb, ha elfelejtjük?

A korpát a régi időkben több tulajdonsága miatt is alkalmanként adták:

  • az egyik az emésztés támogatása, hiszen sok rostot tartalmaz, 
  • a másik, hogy télen "fűtötte" a lovat az emésztés során,
  • a harmadik a hashajtóként való alkalmazása, illetve az idősebb, gyengébb fogú, beteg lovaknak a könnyebb fogyszthatósága.

Még ezen tulajdonságok mellett is maximum hetente 1-2 napon adták, többször nem. Nézzük meg hát, mi a fentiek valóságalapja és mennyire állja meg a helyét a korpa napjainkban.

A korpa a búza feldolgozásának egy mellékterméke. Amikor rájöttek, hogy a lovak szeretik az ízét, a lovasemberek elkezdték megvásárolni a molnároktól, így "mindenki jól járt", hiszen a lovaknak lett abrakja, a molnár pedig egy olyan termékből tudott pénzhez jutni, amely számára hasztalan lehetett volt. Innen már látható, hogy a korpa etetésének mozgatórugója pusztán az volt, hogy "ne menjen pocsékba", egyáltalán nem az, hogy milyen hatással van a lovakra.

A beteg, legyengült állatok közül sokan elutasítanak egyéb abrakokat, így egy bran mash, úgynevezett korpás mash jótékony hatással lehet az étvágyra, fogyasztása könnyű a fogaknak is, így visszahozhatja a lovat egy-egy betegség után. Gyakoriságot tekintve heti 1-2 alkalomnál ma sem ajánlott többször etetni, hiszen hashajtó hatása miatt káros hatással lehet a bélflórára.

Foszforban nagyon gazdag, kalciumtartalma viszont extrém alacsony, így hosszú távon érdemes kalciumban dús lucernával, vagy cukorrépa-pellettel kombinálni, hiszen a kalciumhiány hosszútávon csontszerkezet-beli elváltozásokhoz vezethet (figyelem: a zabban is magas a foszor és alacsony a kalciumtartalom).

Szárazon nem ajánlott etetni, mindenképp áztatni kell, tárolni viszont kizárólag szárazon tároljuk.

Meleg vízbe áztatva maximum addig melegíti a lovat télen, amíg a belekbe megérkezik, a széna mennyiségének növelésével jobb fűtési hatást tudunk elérni.

A rosttartalma valóban magas, azonban a korparost többnyire emészthetetlen sejtfalú lignin, cellulóz és hemicellulóz. Ezek az emésztetlen anyagok tehát nemhogy támogatnák az emésztést, éppen ellenkezőleg, nagy mennyiségben kólikához vezethetnek!

Az abrakmennyiség kb. 5-7%-ában érdemes alkalmazni naponta (ez 1 kg abrak esetében 50-70g korpa), így segít megelőzni a székrekedést, a kólikát, nem borítja fel a bélflóra működését és javíthatja az étvágyat.

Forrás: A búzakorpa jó a lovaknak? (equine74.com) Feeding Bran to Horses - Horse Illustrated Bran: words from the wise or an outdated tradition? | Spillers Feeds (spillers-feeds.com) Should I Feed Wheat Bran To My Horse? | Forageplus