Megérkeztek a Meglio Horse első gyönyörű logózott nyeregalátétei. Kistarcsai központi raktárunk nyitvatartásért katt ide!

Megérkeztek a Meglio Horse első gyönyörű logózott nyeregalátétei. Kistarcsai központi raktárunk nyitvatartásért katt ide!

Blog

Legnépszerűbb abrakunk: a zab

Susán Kitti
2023.04.03 15:20
Legnépszerűbb abrakunk: a zab

Szerte a világon a legnépszerűbb abrak forma lovak körében a zab. De pontosan mit is érdemes tudni erről az áldásos gabonáról?

Sok lótulajdonosban él a tévhit, miszerint a zabtól "zabos" lesz a ló, túlfűtötté válik, ez azonban csak kivételes esetekben fordulhat elő.

A zab kiváló gyorsan feszívódó energiaforrás (elsősorban keményítő, 30-40%-ban, de cukor formájában is) a lovak számára. Remek forrása az ásványi foszfornak, emellett fehérjét (kb. 13%) rostot és B-vitaminokat is tartalmaz, valamint vasat, amely segíti az izmokhoz való oxigénszállítást a vérben.

A lovak ideális esetben 1,5 - 2 rész kalcium és egy rész foszfor arányt igényelnek. A foszfor (valamint a kalcium és a magnézium) nagyon fontos az egészséges csontok, fogak, ízületek és paták számára, továbbá szükséges az egészséges anyagcseréhez is (pl. a fehérjeszintézishez és a szénhidrátok és zsírok hasznosításához). Mivel az ásványi anyagok családjába tartozik, ezért minden ló étrendjében fontos szerepet tölt be, de különösen azoknak ajánlott pótolni, akik az izzadtság miatt extra elektrolitveszteséget szenvednek. 

Sajnos kalciumtartalma ehhez képest túl alacsony (körülbelül 0,3% foszfor és csak 0,07% kalcium), ami komoly probléma lehet, ha az étrend nem biztosít elegendő kalciumot és/vagy ha a ló ásványi anyag hiányos legelőn legel, hiszen ez hosszútávon kalciumhiányhoz vezethet. Kutatások szerint  szerint (a világ minden tájáról származó tudományos bizonyítékok alapján) egy 500 kg-os ló, amely nem dolgozik, napi 14 gramm foszfort és 20 gramm kalciumot igényel.

A zab a keményítőt jól emészthető formában tartalmazza, amely nem igényel hőkezelést vagy feldolgozást, ezért a zab egészben és feldolgozatlanul is tápláló a lovak számára. A zab az egyetlen gabona, amely nyersen könnyen emészthető keményítőt tartalmaz: minden más típusú gabonát (pl. árpa, kukorica, búza, rizs) a lovaknak hőkezelni kell: pl. főtt, lassan főzött, párolt, gőzhengerelt, extrudált, darált vagy mikronizált), hogy javítsuk a keményítő emészthetőségét és segítsük elkerülni a hátsó bél problémáit.

A nyers zabban a keményítő emészthetősége körülbelül 90%, míg a kukorica, a búza és az árpa keményítőjének emészthetősége körülbelül 35% (amíg hőkezelésre nem kerülnek, majd körülbelül 90% -ra emelkedik náluk is, ugyanúgy, mint a nyers zabnál).

A zab az a gabonaféle, amelynek rosttartalma a legmagasabb, cukor- és keményítőtartalma pedig a lovakkal etetett gabonák közül a legalacsonyabb, ezért a legkevésbé valószínű, hogy inzulincsúcsokat és vércukorszint-ingadozásokat, valamint hátsó bél- és/vagy viselkedési problémákat okoz.

A zab körülbelül 13% fehérjét tartalmaz, de a zabban lévő fehérje alacsony esszenciális aminosavakban, például lizinben, amely minden ló számára alapvető tápanyag, különösen a vemhes és szoptató kancák és a növekvő csikók, valamint a dolgozó lovak számára. Ezért a fehérje nem tekinthető kiváló minőségű fehérjének. Ez MINDEN gabonafélére igaz, nem csak a zabra!
 
Ez a hátrány orvosolható, ha lucernát - jó lizinforrás – zabbal etetünk, vagy ha megfelelő komplex lótápot választunk.
 
Miért okozhat problémákat mégis a zab?
1. Érzékenység vagy allergia a zabban lévő fehérjére (bár ez nagyobb valószínűséggel fordul elő árpa vagy búza esetében a glutén miatt - a glutén ismert gyakori allergén).
 
2. A lónak gondot okoz a zab kemény magrétegének (héjának) rágása. Ebben az esetben a zab áztatása, gőzölése vagy főzése néhány órán keresztül etetés előtt, vagy darált, roppantott zab etetése jobb megoldás, mint az egész zab etetése. 
 
3. Túl nagy mennyiség: mivel a lovak hasnyálmirigye korlátozottan termel amilázt, amely a keményítő emésztéséhez szükséges a vékonybélben, így az eleve magas keményítőtartalmú zabot túladagolás esetén nem képesek teljes mértékben megemészteni. Ráadásul a kalciumhiányt is megelőlegezhetjük vele.
 
Összességében tehát a zabot sem ajánlott önmagában alkalmazni, csak kiegészítésként. Egy kiváló energiaforrás, mely segíthet a megfelelő testsúly fenntartásában is, árban is igen kedvező, de még az anyakancáknak is képes támogatni a tejtermelődését szoptatás idején. Alkalmazzuk körültekintően, akár egy komplex táp kiegészítéseként, hogy mindent biztosítsunk lovunknak, amire szüksége van.