Ügyelj lovad elektrolit háztartására a forró, nyári napokon: a Hydralyte segíthet a regenerációban és az izomláz elkerülésében. Raktári nyitvatartásért katt ide!

Ügyelj lovad elektrolit háztartására a forró, nyári napokon: a Hydralyte segíthet a regenerációban és az izomláz elkerülésében. Raktári nyitvatartásért katt ide!

Blog

A lótakarmányozás alapjai

Susán Kitti
2024.06.05 13:55
A lótakarmányozás alapjai

Túl sok városi legendát hallasz, ami összezavar, hogy hogyan is kellene jól takarmányoznod lovadat? Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a legfontosabb sarokköveket, amelyek segíthetnek elindulni a helyes lótakarmányozás útján.

1. Tápanyagszükséglet

 • Energia: A ló energiaigényét a munkavégzés, az életkor, a testtömeg és az anyagcsere-folyamatok (pl. fennálló betegségek) határozzák meg. A munkát végző lovaknak több energiára van szükségük, míg az idősebb vagy kevésbé aktív lovaknak kevesebbre.
 • Fehérje: A fehérjék az izomépítéshez és a szövetek karbantartásához szükségesek. A növekedésben lévő csikók, vemhes kancák és sportlovak fehérjeszükséglete magasabb.
 • Vitaminok és ásványi anyagok: A lovaknak szükségük van különböző vitaminokra (A, D, E, K, B-komplex) és ásványi anyagokra (kalcium, foszfor, magnézium, nátrium, kálium) az egészséges működéshez.

2. Takarmányok típusai

 • Széna és legelő: A lovak alaptakarmányai. Ezek a takarmányok a rosttartalmuk miatt elengedhetetlenek a lovak számára. A jó minőségű széna és a friss legelő biztosítja a szükséges rostokat és egyes vitaminokat, ásványi anyagokat, így a legfontosabb, hogy ezek kiváló minőségűek legyenek.
 • Koncentrátumok: Ezek általában gabonafélékből (zab, árpa) készülnek, és magasabb energiatartalommal rendelkeznek. Olyan lovaknak ajánlott, akiknek nagyobb az energiaigényük, vagy a tartási körülmények, egyéni körülmények indokolják.
 • Kiegészítők: Bizonyos esetekben szükség lehet gyógynövény-, vitamin- és ásványianyag-kiegészítőkre, különösen, ha a ló nem kap elegendő tápanyagot a széna/legelő és a koncentrátumok révén, vagy épp valamilyen egészségügyi probléma üti fel a fejét.

3. Takarmányozási rend

 • Rendszeresség: A lovaknak rendszeres időközönként kell takarmányt biztosítani, mivel az emésztőrendszerük folyamatos működéshez van szokva. Igyekezni kell naponta azonos időben takarmányozni.
 • Adagok mérete: Kisebb, gyakori adagok etetése javasolt a nagy, ritka adagok helyett, hogy elkerüljük az emésztési problémákat, például a kólikát. Szintén fontos a rendszeresség, takarmányváltásnál a fokozatosság.
 • Víz: Mindig friss, tiszta vizet kell biztosítani, mivel a víz elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez és az általános egészséghez. A koncentrátumokat is minden esetben érdemes vizezni a belek hidratáltságának fenntartásához.

4. Egyéni szükségletek

 • Egészségi állapot: Betegségek, allergiák, vagy különleges egészségi állapotok befolyásolhatják a takarmányozás módját.
 • Életkor: A csikók, felnőtt lovak és idős lovak eltérő tápanyagigényekkel rendelkeznek.
 • Munkaterhelés: A munka típusa és intenzitása meghatározza, hogy mennyi és milyen típusú takarmányra van szükség.

5. Minőség és tárolás

 • Takarmány minősége: Mindig kiváló minőségű, megbízható takarmányt kell választani, hogy elkerüljük a penészes, szennyezett vagy elöregedett takarmányok okozta problémákat. Utóbbiak ugyanis akár visszafordíthatatlan károkat okozhatnak lovunk szervezetében.
 • Tárolás: A takarmányt száraz, jól szellőző helyen kell tárolni, hogy megőrizzék frissességüket és tápértéküket.

Ezen szempontok figyelembevételével lehet biztosítani, hogy a lovak egészségesek maradjanak és teljesítményük optimális legyen. A legfontosabb azonban, hogy minden ló igényei változóak lehetnek, így mindig egyénileg érdemes beállítani a megfelelő takarmányozási rutint.