Tavaszi Nyereményjátékunk keretein belül most minden 20 000.- Ft feletti vásárlásoddal nyerhetsz 1 db Shieldet vagy az 5 db 15%-os kedvezménykupon egyikét. Részletek itt!

Tavaszi Nyereményjátékunk keretein belül most minden 20 000.- Ft feletti vásárlásoddal nyerhetsz 1 db Shieldet vagy az 5 db 15%-os kedvezménykupon egyikét. Részletek itt!

Blog

Lovak takarmányozása ősszel és télen

Susán Kitti
2022.10.12 13:52
Lovak takarmányozása ősszel és télen

Van néhány téma, amelyeket fontos figyelembe venni a lovak őszi és téli takarmányozásával kapcsolatban. Ebben a cikkben áttekintjük a takarmányozást, a tápanyagszükséglet kielégítését, a vízbevitelt és a ló állapotának figyelemmel kísérését az őszi/téli időszakban.

Az őszi/téli hónapokban, amikor a legelőztetés korlátozott és a legelő minősége tápanyag szempontjából is gyenge, a legtöbb lónak mindenképpen takarmányt kell fogyasztania. Ennek leggyakoribb típusa a széna. Némely lovat a nap 24 órájában legelőn tartanak ezekben a hónapokban, míg másokat a nap egy részében istállóban, különböző hosszúságú változásokkal (pl. estére boxban vannak). Ha lovad kint tartod a legelőn és úgy döntesz, hogy bevinnéd, ne feledd, hogy a 24 órás legelőről a benti tartózkodásra és a takarmányozásra való átállás jelentős változást jelent az étrendben és az életvitelben.

A lovak nem viselik jól a változást, emésztőrendszerüknek időbe telik az alkalmazkodás. Így ha tudod, fokozatosan vezesd be az átállást pl. hozd be késő este, majd vidd ki kora reggel, ezután lassan növeld meg az éjszakai istállózás időtartamát. Ez ugyanis rendkívül előnyös hatással lehet a ló eszmésztőrendszerének egészségmegőrzésére.

Az őszi/téli takarmányozás másik szempontja az időjárási viszonyok változékonysága pl. ha a rossz időjárás miatt istállóba kell kényszerülnie lovadnak, ne felejtsd el figyelni, hogy mennyit iszik, és fontold meg a széna áztatását,  azoknál a lovaknál ugyanis, akik sok időt töltenek istállóban és száraz szénával vannak etetve, nagyobb az emésztési zavarok kialakulásának kockázata.

A legelőn tartott lovak esetében fontos figyelembe venni, hogy alacsonyabb hőmérsékleten mennyi energiára lesz szükségük. A ló energiaigénye megnő fagypont alatti hőmérsékleten, ezért előfordulhat, hogy a nagyon hideg időszakokban további takarmányt kell biztosítani számukra. Egy ló napi testtömegének 2-2,5%-át eszi meg, ami egy 500 kg-os ló esetében 10-15 kg. Ha úgy találod, hogy ilyen mennyiséget adsz lovadnak, és nem eszi meg az összes takarmányt, akkor fontolóra kell venned étrendjének kiegészítését energiadúsabb takarmányokkal, pl. lucernával és cukorrépapéppel, vagy valamiféle komplex takarmánnyal.

Ami a tápanyagbevitelt illeti, a széna növeli a ló energia (kalória) bevitelét, de a kaszált fű kiszáradása során bizonyos tápanyagok elvesznek belőle, különösen az E-vitamin szintje csökken. Más vitaminok szintje, mint például az A-vitamin, attól függően csökken, minél hosszabb ideig tárolják a szénát. Ezért is javasolt, hogy a kizárólag szénán tartott lovak étrendjét vitamin- és ásványianyag-kiegészítővel egészítsük ki. A lovak étrendje az emberekétől eltérően igen egyhangú lehet, ez pedig hatással lehet a hosszútávú egészségi állapotukra. Ennek érdekében tulajdonítsunk kiemelt figyelmet a teljes értékű táplálásuknak.

Összefoglalás:

  • Gondoskodj arról, hogy lovad elegendő takarmányt kapjon az őszi/téli hónapokban;
  • Ha lehetséges, fokozatosan változtasd meg az étrendjét és tartási körülményeit;
  • Ha csak szálas takarmányt etetsz, akkor vitamin- és ásványianyag-kiegészítés javasolt;
  • Figyelj a vízfelvételére, és győződj meg arról, hogy a víz nem fagy meg vagy nem süllyed nagyon alacsony hőmérsékletűre (legalább 4 C);
  • Rendszeresen ellenőrizze a ló súlyát, és ennek megfelelően állítsd be ló étrendjét;
  • Ha szükséges, fordulj állatorvosodhoz.

Forrás: Premier Performance CZ Ltd. by Professor Jo-Anne Murray