Tavaszi Nyereményjátékunk keretein belül most minden 20 000.- Ft feletti vásárlásoddal nyerhetsz 1 db Shieldet vagy az 5 db 15%-os kedvezménykupon egyikét. Részletek itt!

Tavaszi Nyereményjátékunk keretein belül most minden 20 000.- Ft feletti vásárlásoddal nyerhetsz 1 db Shieldet vagy az 5 db 15%-os kedvezménykupon egyikét. Részletek itt!

Blog

A lovak etetésének alapjai

Susán Kitti
2023.02.24 09:39
A lovak etetésének alapjai

A lovak etetése az egyik legfontosabb dolog, amelyről minden lótartónak gondoskodnia kell. Az egészséges és boldog ló fenntartása érdekében fontos, hogy az állatok megfelelő táplálékot kapjanak. Azonban nem minden lótulajdonos tudja, hogy milyen tápanyagokra van szüksége a lovának, és hogyan kell azokat biztosítani számára. Ebben a cikkben összefoglaljuk a lovak etetésének alapjait, amit mindenképp érdemes tudni.

A ló táplálékának túlnyomó többségének szálastakarmánynak kell lennie, mivel a lovak emésztőrendszere a folyamatosan kis mennyiségben felvett takarmányra van berendezkedve. Gyomrukban az emésztőenzimek folyamatosan termelődnek, ami napi kb. 30-35 litert jelent, ezért is fontos, hogy állandó elérhetőséget biztosítsunk e tekintetben számukra. Ha a ló éhes lesz, hosszú ideig nem jut táplálékhoz, a gyomorsava elkezdi kimarni a gyomor belsejét (főleg ha így éhesen mozog, hisz a gyomor alsó fala vastagabb, de ha a gyomorsav felcsapódik a felsőbbi részeire, azt biztosan károsítja), amely fekélyesedéshez vezet, de természetesen ha a boxban maga alól kezdi el felenni a szalmát, a kólika veszélye is erősen fennállhat. Ha szénával táplálkozik, ügyeljünk rá, hogy mindig legyen előtte, hogy tudjon csipegetni, ha úgy érzi, legelőn pedig mindig ellenőrizzük annak minőségét, hiszen pl. nagy szárazság esetén szükséges lehet a kiegészítés.

 

A ló testtömegének 1,5-2%-át kell elfogyasztania jó minőségű szálastakarmányban (ez egy 500 kg-s ló esetében 7-10 kg-t jelent), legelő, széna vagy más típusú rostforrás formájában. A széna azonban önmagában nem elegendő a teljes táplálkozási profil kielégítéséhez, kritikus ásványi anyagokat, vitaminokat és tápanyagokat ugyanis nem tud belőle kinyerni a ló, de a legtöbb esetben elegendő kalóriát sem tud belőle felvenni.

Az ásványi anyagok és a vitaminok kritikus fontosságúak a ló egészsége szempontjából. Az alapvető főbb ásványi anyagok közé tartozik a kalcium, a foszfor, a nátrium, míg a nyomelemek, például a vas és a szelén ugyanúgy szükségesek, de kisebb mennyiségben. Ezek sok dúsított gabonában megtalálhatók, de külön-külön is hozzáadhatók nyalósó vagy egyéb ásványi kiegészítők formájában. A ló vitamin- és ásványianyag-szükséglete az életszakaszától, az életvitelétől, az alap takarmányozástól és a földrajzi elhelyezkedéstől is függ.

A kondícionáló tápok olyan takarmányok, amelyek felhasználhatók a ló étrendjének kalóriáikkal való kiegészítésére. Sok lónak nincs szüksége másra, mint szálastakarmányra és ásványi kiegészítőkre, vitaminokra, de a kemény edzésben levőket, például a versenyzőket, a vemhes vagy szoptató kancákat gondosan ellenőrizni kell a magas igénybevétel szempontjából, és szükség szerint ki kell egészíteni az étrendjüket. Van néhány kulcsfontosságú dolog, amit tudni kell a ló emésztőrendszeréről, mielőtt elkezdenénk a használatukat:

Először is a ló emésztőrendszere mikrobákra épül, a takarmány, különösen az abrak bármilyen változása eltolódást okoz ebben a mikrobiális környezetben és potenciálisan kólikát okozhat, ezért mindig fokozatosan szoktasd hozzá lovadat egy esetleges új takarmányhoz. Másodszor, a lovak nagyon érzékenyek a más állati takarmányokban található egyes adalékanyagokra (pl. kokcidiosztatikumos csirketáp), ezért mindig kizárólag lóspecifikus takarmánnyal etess, amelyet lehetőleg olyan üzemben állítanak elő, ahol más állati takarmányokat nem gyártanak, vagy rendszeresen mossák és fertőtlenítik a keverőgépet lótápgyártás előtt (sajnos ez ma Magyarországon nem minden gyártónál valósul meg)!

 

A pelletált takarmányok ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák, mint a gabonakeverékek, de őrölve és pelletté alakítva. Az extrudált takarmányok további főzési folyamaton mennek keresztül a por csökkentése érdekében, de sok gabonát ez a folyamat könnyebben emészthetővé is varázsol. Az extrudált takarmányok magasabb arányban tartalmaznak zsírt, amely további segítséget nyújt a lónak a súlygyarapodásban.

 

A megfelelő kondícionáló táp kiválasztásánál fontos szempontok a kalória- és a fehérjetartalom. Miért? Azért, mert ha nincs elegendő kalória adott tápban, akkor hiába várunk tőle hízást, de ha a fehérjetartalma túl magas, akkor érdemes lesz kapaszkodnunk a ló hátán, hiszen ezutóbbi könnyen könnyen túlfűtöttséget okozhat.

 

Ne feledd: egy ló képtelen minden számára szükséges vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájutni kizárólag széna és zab etetésével. Érdemes ilyenkor vagy egy általános kiegészítő takarmányt, vagy pedig egy gazdag kondícionáló tápot választani számára a teljeskörű egészségmegőrzéshez. Az adagolás minden fajta, méret és terhelési szint kapcsán eltérhet, ezt mindenkinek magának, vagy esetleg szakértői segítséggel tanácsos összeállítani.

 

A Meglio Top Condition és Air+Energy receptjeiben ügyeltünk a relatíve alacsony fehérje- és magas kalóriatartalomra amellett, hogy összetételükben a gyógynövények révén különböző extra vitaminok, ásványi anyagok és rostok találhatóak. Ha általános kondícionáló tápot keresel akár hízlalásra, akár a közeledő nyitott pályás versenyszezonhoz, vagy esetleg vemhes kancának, csikónak szeretnél kiegészítést (Top Breed), nézz szét webshopunkban, további kérdéseidet pedig bátran tedd fel a Kapcsolat fül alatt.

 

Forrás: The 5 Types of Horse Feeds and Concentrates (thesprucepets.com)