Elindult Endless Summer nyereményjátékunk: nyerj egy Meglio logóval ellátott nyeregalátétet és egy Hydralyte elektrolitpótlót. Raktári nyitvatartásért katt ide!

Elindult Endless Summer nyereményjátékunk: nyerj egy Meglio logóval ellátott nyeregalátétet és egy Hydralyte elektrolitpótlót. Raktári nyitvatartásért katt ide!

Blog

Miért fontos lovadnak a megfelelő rostmennyiség biztosítása?

Susán Kitti
2022.11.22 09:35
Miért fontos lovadnak a megfelelő rostmennyiség biztosítása?

Alapvetően egy legelőn tartott ló mindent megkap a természettől, amire szüksége lehet. Ez a tartási forma azonban egyre inkább háttérbe szorul, láthattuk, hogy a 2022-es nyári szárazság alatt ha nem kezdett el időben szénázni az ember, bizony erős súlyvesztést tapasztalhatott, hiszen a csapadékhiány következtében teljesen lekopaszodtak a korábban zöldellő mezők. Ha szénázunk, több dologra is érdemes odafigyelni, az egyik ilyen a megfelelő rostbevitel biztosítása.

Mik az előnyei a rostban gazdag étrendnek?

  • Segít megelőzni a gyomorfekélyt: képes réteget alkotni a gyomorsav tetején, így az nem tud felcsapódni a gyomor "védtelen" részeire, hiszen a ló gyomrának alján vastagabb a gyomorfal, mint a felső részein. A gyomorfekély kialakulása épp így történik, hogyha sokáig üres a ló gyomra, felhalmozódik benne az igen erős gyomorsav, amely mozgás közben képes felcsapódni a gyomor felső részeire így kimarva a gyomorfalat. Ha azonban rostban gazdag takarmányt, vagy takarmánykiegészítőt választunk, ezt ügyesen megelőzhetjük.

 

  • Emésztés közben segíti a hőtermelést, ami a tél közeledtével igen előnyös. Ahogy a mikroorganizmusok lebontják a rostokat, illékony zsírsavakat termelnek, amelyet a ló energiaforrásként használ fel. A folyamat közben B-vitaminok hada képződik (például Biotin, amely a B-vitamin egy olyan formája, mely erősíti a patát). A rostban gazdag étrenden tartott ló így általában nem szorul extra B-vitamin kiegészítőre.

 

  • A rostszegény és magas keményítőtartalmú életmódot már több betegséggel is kapcsolatba hozták a kutatók az utóbbi években: kólika, gyomorfekély, lamnitis, pikkelysömör, rabdomiolízis stb.

Mennyi az ideális rostmennyiség egy ló számára?

Ez nagyban függ az életkörülményektől, az időjárástól, a terheléstől és a ló méretétől is. Egy átlagos ló a testsúlyának 1,5%-2,5%-át kellene, hogy elfogyassza egy nap rostban gazdag takarmány formájában (pl. jó minőségű széna). A növekvő fiatal állomány és a vemhes kancák a laktáció utolsó felében mindenképp nagyjából testsúlyuk 2,5%-át, míg mondjuk egy túlsúlyosabb egyed csak a 1,5%-át. Természetesen ez csak általánosság, hiszen minden ló más, azonban például a versenylovak esetében - akik ugye kevesebb szálas takarmányt fogyasztanak és arányaiban több szemestakarmányt - , vagy olyan étrenden tartott ló, aki arányaiban kevesebb szálastakarmányt kap, erősen ajánlott odafigyelni a rostutánpótlásra.

Minden Meglio lótáp extra rostforrásként tartalmaz májvédő gyógynövényt, így biztosítva egy komplex, teljes értékű takarmányt. Emellett megtalálható bennük az a szárított cukorrépa összetevőként, amely egyébként is igen gazdag rostban.

Ha pedig csak extra rostforrás érdekel: a Májvédő Lovaknak termékünk 32%-os rosttartalmával egy tökéletes kiegészítője a mindennapi étrendnek, hiszen védi a májat, szebbé teszi a szőrt/bőrt, segíti az emésztést és természetes formában tartalmaz E-vitamint is.

Mindezt teljesen doppingmentesen, 100%-ban természetesen.