Ügyelj lovad elektrolit háztartására a forró, nyári napokon: a Hydralyte segíthet a regenerációban és az izomláz elkerülésében. Raktári nyitvatartásért katt ide!

Ügyelj lovad elektrolit háztartására a forró, nyári napokon: a Hydralyte segíthet a regenerációban és az izomláz elkerülésében. Raktári nyitvatartásért katt ide!

Blog

Sörélesztő: a legjobb B-komplex

Susán Kitti
2023.05.16 11:07
Sörélesztő: a legjobb B-komplex

Azt tudjuk, hogy az egészséges szervezet számára nélkülözhetetlenek a B-vitaminok. Ennek a legjobb módszere a sörélesztő alkalmazása. Ez a természetes anyag gyakorlatilag az összes B-vitamint tartalmazza, köztük a biotint is, mely a pata egészségét támogatja.

A sörélesztő (Saccharomyces cerevisiae) alapvetően a lovak hátsóbél emésztésére és toxinkötőként alkalmazandó, azonban kevesen tudják, mennyi egyéb csodálatos hatással bír - nem véletlen, hogy az emberi étkezésben is egyre nagyobb teret nyer.

Magas az emészthető fehérjékben, vitaminokban (B6-vitamin, tiamin, biotin, riboflavin, nikotinsav és pantoténsav), magnéziumban és cinkben.

A lovak hátsó bélműködési zavarának egyik fő oka a magas abrakolási mennyiség. Amikor az étrendben lévő keményítő mennyisége meghaladja a vékonybél az emésztési kapacitását, a keményítő elérheti a hátsó bélrendszert. Ennek erjedése a hátsó bélben kedvez a tejsavat termelő mikrobáknak, ami a hátsó bél túlzottan savassá válását okozza. A túl sok tejsav csökkenti a hátsó bél pH-ját, ami a hátsó bél acidózisként ismert állapotot eredményez. A hátsó bél acidózis fogékonnyá teheti a lovat a hátsó bélfekélyekre, gyulladásokra, kólikára, laminitisre és más egészségügyi problémákra.
 
Az élesztőkultúrák hozzáadása a magas keményítőtartalmú étrenddel táplált lovak étrendjéhez segített minimalizálni a hátsó bél zavarait a tejsavat használó mikrobák növekedésének ösztönzésével. Ezek a mikrobák növelik a pH-t a hátsó bélben, ami azt jelenti, hogy csökkentik a savasság szintjét, hogy a hátsó bél környezetét egyensúlyba hozzák.
 
A tejsavszint ezen eltolódása támogatja a rostemésztést a hátsó bélben azáltal, hogy kedvezőbbé teszi a környezetet a takarmányokban cellulózt és hemicellulózt lebontó mikrobák számára. Egy nemrégiben készült vizsgálat szerint 14-ből 11 ló bélrendszere sörélesztővel kiegészített étrend hatására javulást mutatott a rostok emészthetőségében. Ez elősegíti továbbá a tápanyagok asszimilációját, segítve a lovat abban, hogy több tápanyagot vonjon ki és szívjon fel takarmányából - javítsa a hasznosulást.
 

Ezen túl képes javítani az esetleges rosszabb minőségű széna hasznosulását is, így rendkívül előnyös egy-egy aszályos időszak, vagy éppen téli takarmányozás idején is. 

 
Egy vizsgálatban továbbá képzetlen lovaknál fokozatosan növelték a testmozgást 35 perc futópadozással hat héten keresztül. A lovak fele sörélesztős kiegészítést kapott, a másik fele pedig nem, hogy kontrollcsoportként szolgáljanak. A sörélesztőt fogyasztó csoportban levő lovak alacsonyabb pulzusszámot produkáltak és alacsonyabb laktátszinttel is rendelkeztek mindössze 6 hétnyi etetés után. Elmondható tehát, hogy az általános állóképesség növelésben is hatalmas támogatást nyújt. Mindez egyáltalán nem véletlen.
 
Mivel szinte az összes B-vitamint magában foglalja, amelyek egyébként egy sportoló számára elengedhetetlenek (B1, B2, B6, B7, B12), így nemcsak az emésztés oldaláról fontos alkalmazni (remek probiotikumként is funkcionál), hanem a sportteljesítmény érdekében is. Az pedig nyilvánvaló, hogy maga a biotin is egy B-vitamin, mégpedig a B7-vitamin népeszerűbbik elnevezése a biotin, így a pata egészségéért is nagymértékben felelős. Ezen túl vemhes kancák és növésben levő csikók fejlődésére is kedvezően hat.
 
A sörélesztő hazánkban egy elfeledett kincs. Multihorse termékünk azonban nem véletlenül tartalmazza ezt a remek tápanyagot, hiszen tudjuk, hogy számos vizsgálat és kísérlet támasztja alá elképesztő hatásait, amelyektől vétek lenne megfosztani legkedvesebb társainkat.
 
Fotó: Apród, Top Condition fogyasztónk