Legújabb tápunk, a Meglio Extra Care kifejezetten a gyomorfekélyes, emésztőrendszeri problémás és Cushing-kóros lovaknak már elérhető. Kivételes összetétellel! Katt ide!

Legújabb tápunk, a Meglio Extra Care kifejezetten a gyomorfekélyes, emésztőrendszeri problémás és Cushing-kóros lovaknak már elérhető. Kivételes összetétellel! Katt ide!

Blog

Minden, amit az árpáról tudni érdemes

Susán Kitti
2023.03.23 09:01
Minden, amit az árpáról tudni érdemes

A zab után az árpa a második legnépszerűbb abrak típus, de sokan valójában semmit sem tudnak erről a nagyszerű gabonáról. Nézzük hát meg a legfontosabb tudnivalókat róla.

Az árpa jelentősége a lovak étrendjében nagymértékben függ a rendelkezésre állástól. Az Egyesült Államokban például az árpatermelés csak a kukorica huszadát teszi ki, ráadásul ennek jelentős része a söriparba kerül, így sok lótulajdonos és tápgyártó más gabonákat kénytelen alkalmazni. Ha olyan helyen élünk azonban, ahol sok termeszhető, előszeretettel alkalmazzák mind a gyártók, mind a lótulajdonosok. Hogy miért?

Az árpa értékelés szempontjából a zab és a kukorica között található. Összetételét tekintve az árpa több emészthető energiát és elérhető tápanyagot biztosít, mint a zab, de nem egészen éri el a kukorica szintjét. Sok lótulajdonos jobban szereti az árpát a zab helyett, mert az előbbi kevésbé valószínű, hogy túlfűtöttséget okozna.

Jó takarmánynak tartják a ló állapotának javítására, de önmagában biztosan nem a tökéletes takarmány. Rossz a foszfor/kalcium aránya (a kukorica és a zab sem jó ilyen szempontból, de az árpa a három közül a legrosszabb). Az A- és D-vitamin is hiányzik belőle, ezért a lótulajdonosoknak emellé mindenképp kiegészítést kell biztosítaniuk az abrakolás terén.

Az árpaszemek nagyon kemények, etetés előtt roppantani, hengerelni, vagy főzni kell őket, mivel szemes formájában adva rendkívül nehezen emészhető és a benne található keményítőt is sokkal nehezebb a ló vékonybelének lebontania. Soha nem szabad túl finomra összetörni, és főzéskor általában a legjobb, ha nem roppantjuk.

Az eredmény tehát, hogy az árpát önmagában, szemes formában egyáltalán nem tanácsos alkalmazni, más abrakok mellé kiegészítésként kiemelten hasznos lehet, valamint feldolgozott, főzött táp formájában is rendkívül jó energia és tápanyagforrás. Kiemelten magas a rost-, fehérje-, és ásványi anyag tartalma, amelyek elengedhetetlenek a lovak takarmányozásából.

Az árpa tápértékadatai:

Kalória: 3350-3600 kilogrammonként
Összes emészthető tápanyag: körülbelül 82%
Nyersfehérje: 14%
Nyers rost: 6%
Emészthető fehérje: 11,5%
Kalcium: 0,05%
Foszfor: 0,38%

Forrás: Feeding barley to horses - Nutrition - Horsetalk.co.nz