Ügyelj lovad elektrolit háztartására a forró, nyári napokon: a Hydralyte segíthet a regenerációban és az izomláz elkerülésében. Raktári nyitvatartásért katt ide!

Ügyelj lovad elektrolit háztartására a forró, nyári napokon: a Hydralyte segíthet a regenerációban és az izomláz elkerülésében. Raktári nyitvatartásért katt ide!

Blog

Szénahas: mi az oka, hogyan szüntessük meg?

Susán Kitti
2024.01.16 12:20
Szénahas: mi az oka, hogyan szüntessük meg?

Előbukkanó bordák nagyméretű hasi rész fölött? Ez bizony szénahas. De pontosan mi okozza és hogyan szüntethető meg? Mitől tűnik úgy, hogy pocakos lovunk, miközben láthatóan elkezdett fogyni?

Mi a szénahas?

A legfontosabb, amit a szénahas kapcsán meg kell értenünk, hogy ez a pocak nem súlygyarapodás eredménye, mégcsak nemis kondíciójavulás okozza - éppen ellenkezőleg. A szénahasat ugyanis a gázképződés hozza létre, amely felfújja a lovat, így létrehozva azt az optikai csalódást, ami során sokan tévesen hiszik, hogy lovuk megfelelő táplálékot fogyaszt és rendben van a külleme, holott ez korántsem igaz. A has területe alacsonyan lógónak tűnik, ami némileg ellentmond az intuitív hatásnak, miszerint a ló alultáplált: kiálló bordákkal, valamint a nyak, a mar menti rész és az izmok hiányával.

A nyilvánvaló hasfeszülésen túlmenően a ló szőrzete megfakulhat és láthatóvá válik, hogy állapota hanyatlásnak indult, mivel a felsővonala mentén jellemzően elveszti az izomzatot.

Mitől alakul ki?

A szénahas árulkodó jele az aránytalanul nagy has normál vagy vékony lovon, a has megereszkedik és oldalra kidomborodik. Ez egy lassú folyamat eredménye, mely hátterében különböző okok bújhatnak meg, alapvetően egy kivételével mind a helytelen táplálásban keresendő:

  • Gyenge, rossz minőségű, vagy túl régi széna etetése (ha nem megfelelő a széna fehérjetartalma, túl rostos, a vastagbélben erjedésnek indul, ami gázképződéshez vezet);
  • Az étrendből hiányzik a gabona/abrak;
  • Tápanyaghiány lépett fel, amit lovunk túlevéssel kompenzál, így nem tud megfelelő ütemben emészteni;
  • A magas rosttartalmú és alacsony fehérjetartalmú takarmány túlzott fogyasztása megváltoztatja az erjedési folyamatot a ló hátsó belében, és felesleges gázokat termel;
  • A testmozgás nem elegendő lovunk számára az egészséges emésztés és az általános izomtónus fenntartásához.

Más is állhat a duzzadt has mögött? Igen! Ezért feltétlenül konzultálj állatorvosoddal, ha kritikusnak találod az állapotot (pl. súlyos parazitafertőzés, Cushing-kór).

Hogyan előzheted meg, vagy épp szüntetheted meg a már kialakult szénahasat?

A megfelelő táplálkozás az első lépés az egészségmegőrzéséhez. Nem szabad minden lovat egyformán etetni, ezért győződj meg arról, hogy lovad étrendje megfelel az egyéni szükségleteinek.

Biztosíts jó minőségű szénát lovad számára, illetve legelős tartásnál is figyelj oda lovad küllemére. Még ha a legelő zöldnek és virágzónak tűnik is, előfordulhat, hogy a fű nem elégíti ki lovad igényeit, ha beáll egy szárazabb idő és megváltoznak a környezeti feltételek. Ajánlott takarmány kiegészítő vagy lótáp etetése annak biztosítására, hogy megkapja a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és szénhidrátokat.

Amennyiben korlátozott a mozgástere, igyekezz számára elegendő lehetőséget biztosítani a számára megfelelő mozgásmennyiség megszerzéséhez.

Figyelem: önmagában kizárólag lótáp vagy takarmány kiegészítő alkalmazása nem fog tartós eredményhez vezetni, ha a szálastakarmány állapota folyamatosan kifogásolható. Egy ló alaptápláléka a szálastakarmány, így az elsőszámú szempont a megfelelő minőségű és mennyiségű széna/legelő rendelkezésre állása.

Ha pedig mindez összeáll, a nyitóképen látható lovacskából a Meglio termékcsaláddal ez a küllem lett a végeredmény: